Франц Шуберт

Subert

(1797-1828)

Франц Шуберт је рођен у Бечу, који се тада налазио у Хабзбуршкој монархији. Умро је, такође, у Бечу, али је он тада припадао Аустријском царству.

Био је композитор, који се сматра последњим мајстором бечке класичне школе и један је од најранијих романтичара.

Иако је умро у 31 години живота, оставио је иза себе бројне композиције: око 630 соло песама, девет симфонија, међу којима је најпознатија девета Недовршена симфонија, сонате, квартете, неколико опера и многа друга дела. Шуберт се убраја у најнадареније композиторе XIX века.

Већи део живота Шуберт је провео у Бечу у материјално скромним приликама, а издржавао се као учитељ музике. Афирмисао се у уметничком кругу пријатеља који су приређивали приватне концерте зване „ШУБЕРТИЈАДЕ“, посвећене његовој музици. Први јавни концерт на којем су изведене искључиво Шубертове композиције одржан је непосредно пред његову смрт 1828. године.

За време живота није добио признање за свој рад.

„ДИВЉА РУЖИЦА”

 

Извођач: СОЛО ПЕВАЧ и КЛАВИР

Облик: СОЛО-ПЕСМА

Соло-песма је композиција за соло глас уз клавирску пратњу. За извођење соло-песама користи се посебна вокална техника (техника певања) која се зове соло певање.

Више детаља о певању сазнајте ОВДЕ.

Карактеристике:

Соло-песме које је Шуберт писао највећим делом су компоноване на стихове Гетеа, Шилера, Хајнеа, Милера и других значајних песника. „Као да није могао да прочита ни једну песму, а да је музички не уобличи.”

„Дивља ружица”

Осим „Дивље ружице” ту је читав низ познатих соло-песама:

„Лепа млинарица”

„Аве Мариа”

„Вилински краљ”

„Гретхен за вретеном”

„Смрт и девојка”

„Пастрмка” (добила је назив по истоименом клавирском квинтету):

Клавирски квинтет „Пастрмка”

One thought on “Франц Шуберт”

Постави коментар

Научи што више о музици да би је заволео. Она ће улепшати и тебе и свет.