26. Музика у Србији у XX веку

     Станислав Бинички (1872-1942) је музичар који је обогатио музички живот српске престонице, али и задужио српски народ оснивањем значајних музичких институција. Основао је први Симфонијски оркестар у Србији (Београдски војни оркестар 1899.), био је први диригент и директор Београдске опере која је основана 1920. године и написао је прву српску оперу „На уранку”.

     Велики допринос српској опери дао је Петар Коњовић (1883-1970). Његова најзначајнија опера је „Коштана”. Аутор је прве српске симфоније 1907. године – Симфонија c-moll. Писао је и камерну музику, соло-песме…

     Један од најзначајнијих композитора између два светска рата био је Милоје Милојевић (1884-1946). Компоновао је дела различитих жанрова. Најзначајније су му симфоније, камерна и солистичка дела, соло-песме, хорска музика.

     Још један музичар који је своје стваралаштво везао за позориште је Стеван Христић (1885-1958). Био је дугогодишњи диригент у Народном позоришту у Београду, па је и сценска музика центар његовог стваралаштва, нарочито балет „Охридска легенда”. Био је један од музичара који је српску музику уздигао на европски ниво.

      Прва српска композиторка је Љубица Марић (1909 – 2003). Рођена је у Крагујевцу. Компоновање је учила код чувених музичара Јосипа Славенског и Милоја Милојевића. Студирала је у Прагу и Берлину. Најзначајније њене композиције су кантата „Песме простора“, Пасакаља за симфонијски оркестар, Византијски концерт за клавир и оркестар, камерна кантата „Праг сна“…

     Више детаља о развоју музичког живота у Србији можете пронаћи  тексту „Српска музика кроз векове”.

Постави коментар

Научи што више о музици да би је заволео. Она ће улепшати и тебе и свет.