Оперета

Оперета је музички облик сличан опери, али се од ње разликује по томе што је краћа од опере и комичног садржаја. Остали делови су исти као у опери – изводи се певањем, свирањем, играњем и глумом, има чинове, арије, увертиру, дуете, балетске, хорске, оркестарске нумере, диригента, редитеља, костимографа, сценографа…

Настала је у Француској у 19. веку од стране значајног француског композитора Жака Офенбаха. Пошто је и сам био оперски композитор, а и редовни посетилац оперских представа, Офенбах је приметио неколико ствари у опери које је пожелео да промени. Опере су обично биле јако дуге са тужним крајем и јако скупим улазницама. Осмислио је музички облик сличан опери, али за широке народне масе са приступачном ценом улазница, комичног садржаја и краћег трајања од опере. Пошто у почетку није имао велику подршку својих колега, морао је да се сналази на разне начине. Почео је од изнајмљеног позиришта са јако малим извођачким саставом, а завршио као један од најзначајнијих и најбогатијих француских композитора. Тематику је проналазио у свакодневном животу Француске, пружајући својој публици прилику да се од срца смеју познатим личностима Француске и њиховим догодовштинама. Његова најзначајнија оперета је “Орфеј у подземљу“ из које је чувена мелодија “Кан-кан“.

Популарност његових оперета се толико проширила, да се за њих чуло до Беча у коме је живео чувени “краљ валцера“, Јохан Штраус-млађи. Већ чувен по својој музици за балове без проблема је кренуо са писањем оперета. Његова најзначајнија оперета је “Слепи миш“ .

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Научи што више о музици да би је заволео. Она ће улепшати и тебе и свет.

%d bloggers like this: