Џез

Ако неко жели да пева, ево и текста:

Џез је музички жанр настао у Америци на самом почетку ХХ века у тренутку када је “дошло до спајања црначке духовне и световне музике са европским инструментима“.

Настао је у Њу Орлеансу, граду и луци у Америци. Ту су прво стизали бродови из Африке са црнцима који су двођени у Америку да би били робови. Музика коју су они изводили била је вокална. То су, такозвани, „негро спиритуали” (црначке духовне и световне песме). Када су те песме кренуле да се изводе на инструментима који су у Америку стигли из Европе, сматра се да је настао џез.

Основна карактеристика џеза је ИМПРОВИЗАЦИЈА. То је тренутно извођење музичке теме, без нотног записа и са пуно измена. Имрповизација се никада не изводи два пута иста, већ се сваки пут изводи другачија. у песми која следи, на почетку се чује главна тема (мелодија) у извођењу Еле Фицџералд, а затим следе вокалне и инструменталне импровизације те теме.

У једном џез саставу постоје три групе инструмената: солистички (труба, вибрафон, кларинет, клавир…), хармонски (гитара, клавир, контрабас…) и ритмички (ритaм секција-велики бубањ, добош, чинеле..). На снимку који следи можете да видите трубу и саксофон у улози солстичких инструмената, а иза њих клавир и контрабас као хармонске инструменте и „бубњеве” као ритмичке инструменте. У појединим тренуцима и клавир и контрабас и бубњеви преузимају улогу солистичких инструмената и то током импровизација.

На наредном снимку је мало другачији џез састав, али је подела опет иста на солистичке, хармонске и ритмичке. Будите стрпљиви и одгледајте цео концерт. Обратите пажњу на импровизације, јер су оне суштина џеза.

Током свог постојања џез је прошао кроз више развојних фаза: Њу Орлеанс стил, тј. “врући“ џез, диксиленд, чикашки стил, симфонијски џез, свинг, би-бап, “хладни“ џез, прогресивни стил, модерни џез…

Чикашки стил

Диксиленд

Регтајм

Би-бап џез

Свинг

Модерни џез

Џез музичари су комплетни музичари (и композитори и извођачи), а најпознатији светски музичари свих времена су: Луис Армстронг, Кинг Оливер, Сидни Беше, Дјук Елингтон, Бени Гудман, Каунт Бејзи, Лајонел Хемптон, Чарли Паркер, Дизи Гилеспи, Мајлс Дејвис, Ђанго Рајхарт, Ела Џицџералд, Били Холидеј

Џез је утицао на уметничку музику и то у делима Стравинског, Дебисија, Равела, Џорџа Гершвина…

05567

Џорџ Гершвин

(1898-1937)

Амерички композитор. Његова најзначајнија дела су “Рапсодија у плавом“, “Американац у Паризу“, као и прва џез опера “Порги и Бес“ из које је чувена нумера Summertime.

Филмске верзије опере „Порги и Бес”:

Кога интересује детаљнија прича о џезу, може је пронаћи овде, на енглеском језику.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Научи што више о музици да би је заволео. Она ће улепшати и тебе и свет.

%d bloggers like this: