Музика ренесансе

Leonardo-Da-Vinci   1 Mona Lisa

Леонардо да Винчи (1452-1519)     –     МОНА ЛИЗА (1503-1505/06)

Ренесанса је период 15. и 16. века.

Не појављује се у свим земљама истовремено. Припремана је још у 14. веку, да би врхунац достигла тек у 16. веку.

Најзначајнији центри ренесансе у Европи су били у Италији и Фландрији (Холандија, Белгија и део Француске).

italian_city_states_1494_lg   flanders-map1319099544734

Изузетан развој професионализма заступљен је подједнако на подручју световне и духовне музике. Музички живот остварује се у црквама, али и у племићким дворовима и богатијим грађанским домовима. Кућно музицирање условило је процват световне музике.

Основне карактеристике световне музике су вишегласје (2-3 гласа), љубавна тематика, песме посвећене забави и разоноди са ритмовима за плес и мелодијом која је једноставна и блиска народној музици. Компонује се на систему старих црквених лествица (модуса). Вишегласје је условило појаву метра – различите врсте такта (без тактица би било веома тешко усклађивати заједничко певање), с тим да појам музичког метра треба разликовати од појма ритам – различитих трајања нота. Врсте вишегласја које се појављују су:

ХОМОФОНИЈА – вишегласна музика у којој се један глас има водећу мелодију, а остали гласови су пратећи

ПОЛИФОНИЈА – вишегласна музика у којој су сви гласови равноправни (прави пример је канон)

Популарност световне музике, утиче и на духовну музику. У 16. веку долази до расцепа у западном хришћанству, захтева се реформа цркве, а као последица тога настаје протестантски корал, као основа протестанског богослужења. Била је то једногласна мелодија, блиска народној, на народном језику. Католичка црква, схватајући да губи вернике, и сама трпи промене, а у музичком смислу то је био даљи развој полифоније у хорским делима без инструменталне пратње и развијање мисе  и новог облика мотета.

Музички облици ренесансе:

МИСА је најважнији облик богослужења католичке цркве, али и музички облик који је био заступљен у свим епохама. Састоји се из више делова, који су идентични као у црквеним службама и вокалног је извођења. Припада полифоној техници компоновања.

МОТЕТ је вишегласни музички облик духовног карактера. Такође, је вокално музичко дело.

МАДРИГАЛ је музички облик световног карактера. Пореклом је из Италије. У почетку је био вокални, а касније добија и инструменталну пратњу.

ШАНСОНА је музички облик световног карактера пореклом из Француске. Представља вокалне и вокално-инструменталне композиције љубавног садржаја. Шансона се задржала до данас.

За разлику од средњег века, када су музичари били анонимни, ренесанса је имала талентоване појединце чија дела имају трајни значај у историји музике. Два најзначајнија композитора су италијански композитор Ђовани Пјерлуиђи да Палестрина и фламански композитор Орландо ди Ласо.

Palestrina

1525-1594

ЂОВАНИ ПЈЕРЛУЂИ ДА ПАЛЕСТРИНА је италијански музичар. Радио је као капелник у цркви Св. Петра у Риму. Капелник је хоровођа у служби цркве задужен и за компоновање. Написао је 104 мисе, 375 мотета, 140 мадригала. Нарочито је значајна Миса Папе Марчела.

IVK_Orlando_Lassus_2

1532-1594

ОРЛАНДО ДИ ЛАСО је фламански музичар. Радио је као капелник баварског војводе. Био је јако цењен у целој ренесансној Европи. Написао је више од 2000 композиција на латинском, италијанском, француском и немачком језику. Написао је око 530 мотета, око 200 мадригала, око 200 шансона, 60 миса.

Више о животу и стваралаштву Орланда ди Ласа прочитајте ОВДЕ.

Што се инструмената тиче, поред оргуља и лауте, користе се и разноврсни дувачки инструменти, ударачки инструменти и претече данашњих инструмената виолине и виолончела – виола да брача (која се држала у рукама попут виолине) и виола да гамба (која је држана поред ноге).

У данашње време постоје бројни састави који се баве ренесансном музиком. Код нас више од 30 година постоји „Ансамбл Ренесанс”.

Кључни појмови:

СВЕТОВНА МУЗИКА, ДУХОВНА МУЗИКА, ВИШЕГЛАСЈЕ, ПОЛИФОНИЈА, ХОМОФОНИЈА, МИСА, МОТЕТ, МАДРИГАЛ, ШАНСОНА, ВИОЛА ДА БРАЧО, ВИОЛА ДА ГАМБА, ЂОВАНИ ПЈЕРЛУИЂИ ДА ПАЛЕСТРИНА, ОРЛАНДО ДИ ЛАСО

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Научи што више о музици да би је заволео. Она ће улепшати и тебе и свет.

%d bloggers like this: