Музика праисторије

Питање постанка музике одавно занима научнике и истраживаче. Наука која истражује порекло музике зове се етномузикологија. Проналажени су разни одговори и објашњења, али најреалније теорије се заснивају на цртежима пронађеним по пећинама, остацима најранијих музичких инструмената и проучавању племенских заједница које и данас живе на најнижем ступњу развоја у Африци, Јужној Америци, Аустралији… Све те теорије и претпоставке нису у потпуности веродостојне због непостојања аутентичних записа и доказа.

С обзиром да свет испуњавају звуци природе (хук ветрова, шум морских таласа, удар грома, рика животиња, цвркут птица, љубавни зов животиња), сматра се да је могуће настајање музике везано за имитирање тих звукова, прво гласом, затим је човек открио да док пева може да пљеска рукама, тупка ногама по земљи или удара по телу, а затим и да користи разне материјале који су могли да се пронађу у окружењу (кости, рогови, шупља стабла, камење, плодови разних биљака, шкољке…). Од ових материјала стварани су и први инструменти.

Ударачки инструменти

1312463-indians_4162007-151

1312673-indians_4162007-020

Дувачки инструменти

03-03-03/34

lllm,.

kostana_svirala_c_stijena

010102a

svirala_c_stijena_4stratum

Жичани инструменти

1313070-indians_4162007-056

Музика је била саставни део живота заједнице – магијских обреда, радног процеса, спонтани израз емоционалних стања, па чак и средство за преношење порука на даљину. Песма је била повезана са игром и мимиком, а често уз одговарајуће маскирање и украшавање тела. Изводила се спонтаним исказивањем тренутног расположења – импровизовањем.

За крај, модерна варијанта праисторијске музике:

Кључни појмови: 

ТЕОРИЈЕ (ПРЕТПОСТАВКЕ) О НАСТАНКУ МУЗИКЕ, ЕТНОМУЗИКОЛОЗИ (МУЗИКОЛОЗИ), ИМИТАЦИЈА, ОБРЕДИ, ИМПРОВИЗАЦИЈА, УДАРАЧКИ ИНСТРУМЕНТИ, ДУВАЧКИ ИНСТРУМЕНТИ, ЖИЧАНИ ИНСТРУМЕНТИ

Ukrstenica praistorija

Advertisements

2 мишљења на “Музика праисторије”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Научи што више о музици да би је заволео. Она ће улепшати и тебе и свет.

%d bloggers like this: