Јохан Себастијан Бах

 2 Bach

(1685-1750)

Бах је један од најзначајнијих немачких композитора. Живео је у време епохе БАРОКА.

Један је од првих значајнијих композитора за клавир. Имао је пуно деце и желео да сва његова деца буду музички образована и да науче да свирају клавир. Због тога је написао пуно композиција за клавир – од оних лаких, за почетнике, до оних јако тешких, за концертно извођење.

Бах је за живота био познатији као оргуљаш. Сматран је најбољим оргуљашем свог времена.

ОРГУЉЕ – инструмент са диркама и металним цевима кроз које пролази ваздух. Ради се о највећем и најсложенијем инструменту са 2-7 клавијатура за руке, једном клавијатуром за ноге и пуно дугмића за разна подешавања.

Бахово стваралаштво је огромно. Велики је број композиција које су достигле ниво најзначајнијих у разним областима. Издвојићемо само неке од њих: „Уметност фуге”, „Добро темперовани клавир”, „Музичка жртва”, 6 бранденбрушких концерата, Пасија по Јовану, Пасија по Матеју, Божићни ораторијум, Токата и фуга у d-mollu, Голдберг варијације, „Кантата о селу”, „Кантата о кафи”, 3 виолинска концерта…

„АХ, ШТО ВОЛИМ”

Извођач: СОЛО-ПЕВАЧ уз пратњу барокног оркестра.

barokni-orkestar

Облик: ПЕСМА

Карактеристике:

  • Песма „Ах, што волим” је део композиције која се зове „Кантата о селу”. Ова композиција је по облику КАНТАТА.

    Кантата је композиција која се изводи певањем уз инструменталну пратњу. Састављена је из низа песама које су тематски повезане у једну целину.
    Кантата је назив добила од италијанске речи CANTARE, што значи певати.

БАДИНЕРИ

Извођач: БАРОКНИ ОРКЕСТАР

Облик: ИГРА

Бадинери је француска игра која је била популарна у XVII и XVIII веку.

Карактеристике:

  • Бадинери је саставни део композиције која се зове ОРКЕСТАРСКА СВИТА бр. 2.

    СВИТА (БАРОКНА) – оркестарско дело састављено од низа игара које су биле популарне у Бахово време.
  • Инструмент који се истиче зове се ФЛАУТА и спада у групу дувачких инструмената.

flauta


Занимљивости:

Након Бахове смрти, свет је потпуно заборавио на њега, све до 19. века и појаве једног другог немачког композитора, Феликса Менделсона (1809-1847). Менделсон је једног дана, враћајући се кући, случајно свратио у месару да купи месо за ручак. Месар је за завијање меса употребио исписан нотни папир. Када је стигао кући, Менделсона је занимало шта пише на том папиру. Размотао је месо и сео за клавир. Све време док је свирао покушавао је да препозна дело које свира, али му то није полазило за руком. Оно што га је збунило још више је што се радило о изузетно квалитетном делу и није могао да верује да га до тог тренутка није чуо. Након разних неуспелих покушаја да установи чије је дело у које је било умотано месо, вратио се у ону исту месару и питао месара одакле му папир у које увија месо. Овај му је одговорио да када је купио ту кућу, на тавану је пронашао хрпу нотног папира и да би уштедео, замотавао је месо у тај папир. Менделсон је тада питао да погледа колико још папира на тавану има, а када је видео гомиле и гомиле нотног папира, замолио је месара да му прода сав папир. Наравно, месар је пристао. Менделсону су требале 3 године да среди све. Неким композицијама су фалили делови, некима је био измешан редослед страна, а имао је проблема и да сазна ко је аутор тих невероватних дела., јер током прве половине 19.века нико није чуо за Јохана Себастијана Баха. Када је, након 3 године, све завршио, одабрао је неколико композиција које су по његовом мишљењу биле најбоље и приредио концерт бахових композиција. Тада се Бах поново вратио у музику и ту је остао до данашњег дана.
Advertisements

One thought on “Јохан Себастијан Бах”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Научи што више о музици да би је заволео. Она ће улепшати и тебе и свет.

%d bloggers like this: