Ђузепе Тартини

tartini

(1692-1770)

Ђузепе Тартини је италијански композитор. Стварао је током епохе барока. Рођен је у Пирану који се налази на територији данашње Словеније.

tartini_statue
Тартинијев споменик у Пирану

Родитељи су желели да постане свештеник, студирао је право и био је врло добар у мачевању. Музику је научио у једном манастиру. Због разочараности у своју вештину свирања знао је да се закључава у собу и данима вежба. Временом је стекао завидну технику свирања. Имао је своју школу виолине која је привлачила студенте из целе Европе. Временом се заинтересовао и за теорију музике (хармонију и акустику) и из ове области је написао неколико књига.

Најпознатија композиција овог музичара је виолинска соната „Ђавољи трилер” („Ђаволски трилер”). Осим ње, написао је велики број виолинских концерата (око 140) и соната, као и неколико духовних композиција.

„ЂАВОЉИ ТРИЛЕР”

Извођач: ВИОЛИНА уз клавирску пратњу

Виолина је жичани инструмент. Најмања је у породици гудачких инструмената. Називају је „краљицом” свих инструмената. Има изузетно пријатан звук, па су композитори овај инструмент доста користили у својим делима било да су у питању солистичке композиције, камерне или оркестарске.

%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%9a%d0%b5

Више детаља о виолини можете пронаћи ОВДЕ.

Облик: СОНАТА (виолинска соната)

Соната је музички облик за један инструмент или један соло инструмент (виолина, виолончело, кларинет, флаута…) уз клавирску пратњу. Састоји се из 3 или 4 дела/става.

Карактеристике:

„Ђавољи трилер” је, по речима самог аутора, настао након сна у коме је ђаво свирао на његовој виолини. Тартини се нагло пробудио и записао оно што је у сну чуо.

Ево неколико извођења ове композиције, од којих је последња са оркестарском пратњом.


Занимљивости:

По писању Тартинијевог пријатеља, који је пренео речи самог аутора, настанак „Ђавољег трилера” је изгледао овако:

„Једне ноћи сањао сам да сам своју душу отписао ђаволу. И сада је све ишло на мој миг; мој нови слуга ми је испуњавао сваку жељу. Тада ми је пало на памет да му дам виолину и видим да ли је у стању да на њој одсвира нешто лепо. Но, како је грдно било моје изненађење када сам зачуо једну сонату, тако чудесну и тако лепу, са толико уметности и понирања изведену, да је није могао досећи ни најсмелији лет фантазије. Био сам толико занет, одушевљен, очаран, да ми је дах застао и ја се пробудих. Одмах дохватих своју виолину, да бих сачувао бар један део тонова које сам чуо у сну. Узалуд. Истина, музика коју сам тада компоновао је најбоље што сам у своме животу учинио и ја је још увек називам ђаволском сонатом: али разлика између ње и оне која ме је тако снажно била импресионирала толико је велика да бих најрадије разбио мој инструмент и заувек се одрекао музике, када би ми само било могуће да се отргнем од задовољства која ми она причињава.”

silkscreen-goblin-2013_10_11-02

Advertisements

Научи што више о музици да би је заволео. Она ће улепшати и тебе и свет.

%d bloggers like this: