Николај Римски-Корсаков

Rimski_Korsakov_image_02

(1844-1908)

Николај Римски-Корсаков је један од значајнијих руских композитора. Био је члан групе најзначајнијих руских композитора XIX века, „Руске петорке” или „Велике петорке”.

Био је познат по наклоности према народним и бајковитим темама и по изванредној вештини оркестрације. Његова најзначајнија дела су опере, у шта смо се уверили у петом разреду слушајући композицију „Бумбаров лет”.

Најзначајнија дела Николаја Римског-Корсакова су опере „Бесмртни Кашчеј” и „Бајка о цару Салтану”, оркестарска дела „Шпански капричо”, „Руска васкршња увертира” и симфонијска свита „Шехерезада”. Писао је и уметничке песме, концерте, камерну музику, хорска дела, духовну музику…

Детаљније информације о животу и стваралаштву Николаја Римског-Корсакова можете прочитати ОВДЕ.

„ШЕХЕРЕЗАДА”

Извођач: СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР

Облик: СИМФОНИЈСКА СВИТА

СИМФОНИЈСКА свита – Значи да је изводи симфонијски оркестар.
Симфонијска СВИТА – Свита је композиција програмског карактера састављена из више делова.
Композиција ПРОГРАМСКОГ карактера – Програмска музика је врста музике којом се описује нешто (природа, догађаји, личности, животиње, књижевна дела…).

Карактеристике:

  • Ово музичко дело је настало инспирисано збирком од преко 300 бајки и легенди пореклом из оријенталних земаља под називом „Приче из 1001 ноћи” („Арабијске ноћи”). Приче су различите по садржају, али их повезује стално појављивање султана Шахријара и Шехерезаде, девојке која је заробљена у султановом харему.
    Немилосрдни Шахријар  је због разочараности у своју супругу, наредио да му сваке ноћи доводе по једну заробљену девојку у одаје. Уколико га њихова игра, песма, музика или прича не би забавила, наређивао је да их одмах ујутру погубе. Једне вечери на ред је дошла Шехерезада, млада и лепа везирова кћи. Довитљива девојка покушавајући да избегне судбину девојака пре ње, почиње да прича једну занимљиву причу, али је прекине код најзанимљивијег дела. Шахријар заинтересован причом, поштеди јој живот и затражи да је доведу и следеће вече. Тако му је Шехерезада причала 1001 ноћ, а тврдо султаново срце је временом омекнуло, док се на крају није заљубио у Шехерезаду и оженио њоме.
    Многе од Шехерезадиних прича су самостално постале познате широм света, као „Аладин и чаробна лампа” или „Али Баба и 40 разбојника”.
  • Композиција „Шехерезада” обухвата описе султана и Шехерезаде, који се појављују више пута, и 4 приче – „Море и Синбадова лађа”, „Прича о принцу Календру”, „Млади принц и принцеза” и „Празник у Багдаду”.

Послушајте понуђене музичке примере и одредите који пример одговара суровом и страшном султану Шахријару, а који пример описује нежну Шехерезаду.

Пример бр. 1

Пример бр. 2

Шта вас је у мелодији навело да дате овакве одговоре?

Да ли можете да одредите којим инструментима су представљени Султан и Шехерезада?

На реду су приче које је Корсаков одабрао да их музички опише. Свака прича састављена је из више мелодија. Преслушајте приче и обратите пажњу на број мелодија у свакој причи, као и на карактер тих делова. Разговараћемо о томе на часу.

Музички приказ прве приче: Море и Синбадова лађа

Музички приказ друге приче: Прича о принцу Календру

Музички приказ треће приче: Млади принц и принцеза

Музички приказ четврте приче: Празник у Багдаду

Погледајте снимак извођења овог дела у целини:

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Научи што више о музици да би је заволео. Она ће улепшати и тебе и свет.

%d bloggers like this: