Волфганг Амадеус Моцарт-„Чаробна фрула”

ВОЛФГАНГ АМАДЕУС МОЦАРТ

MOCART,Volfgang Amadeus

(1756-1791)

Музичар са којим смо се упознали у петом разреду. Прозван је „чудом од детета”, освојио је целу Европу својим талентом и трагично  завршио свој живот.

Без обзира на његов кратак живот, Моцарт је за собом оставио пуно написаних композиција. Прошле године смо слушали „Малу ноћну музику”, а сада је дошао ред на његове опере.

По неким подацима написао је 17 опера, а по некима чак 22. Ево неких које су се издвојиле:

  • „Бастијен и Бастијена”, коју је написао са само 12 година

  • „Тако чине све”

  • „Отмица из Сараја”

  • „Фигарова женидба”

  • „Дон Жуан”

  • „Чаробна фрула”

Нас овог пута интересује најзанимљивија од њих, а то је

„ЧАРОБНА ФРУЛА”

Извођач: СОЛО-ПЕВАЧИ, ОРКЕСТАР

Соло-певачи или како их другачије зову, оперски певачи, су певачи који певају посебном техником певања „из дијафрагме” или „из стомака”. О овој техници певања можете сазнати више ОВДЕ.

Оркестар који учествује у извођењу опере је СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР.

Облик: ОПЕРА

Опера је музички облик у коме се пева, свира, игра и глуми. Подсећа на позоришну представу – има чинове, извођачи се крећу по сцени, глуме, костимирани су, сценографија је усклађена са драмском радњом која се публици представља.

Карактеристике:

∗ Ово је прва опера на немачком језику. Опере су се пре тога писале само на италијанском језику, јер је прва опера је настала у Италији.

∗ Ово је последња Моцартова опера. Настала је 1791. године.

∗ Садржај опере:

ЧИН I

Принц Тамино је у великој невољи, јури га огромна змија (у неким извођењима змај), а снага га издаје. У помоћ му пристижу 3 шумске виле које убијају аждају. Тамино уморан губи свест.

Наилази Папагено, брбљивко, пола човек-пола птица, који када види мртву животињу помоћу панове фруле покушава да је оживи. Све време пева песму о томе да не може да пронађе жену за себе.

Када се Тамино поврати свести, Папагено поче да присваја заслуге за убиство змије, али му оне исте виле ставише „катанац на уста”, да не би присвајао туђа дела. Тамину покажу слику младе девојке у коју се он одмах заљубљује. Долази Краљица ноћи и говори му да је то њена ћерка, Памина, коју је заробио зли чаробњак Сарастро. Ако је Тамино ослободи, добиће њену руку.

Он радо пристаје. За тај задатак добиће чаробну фрулу, а као помоћника Папагена, који добија чаробне звончиће.

Пут ће им показивати тројица дечака.

У вили чаробњака Сарастра налази се Памина. Долази Папагено да је обавести да је њена мајка послала витеза Тамина да је спаси.

Тамино се налази пред улазом у храм у који воде 3 капије: природе, разума и мудрости. Прве две не може да отвори, али иза трећих се налази свештеник који га уверава да је чаробњак Сарастро племенити владар. Тамино покушава фрулом да дозове Папагена и Памину, приближавају му се зачаране дивље животиње.

Памина и Папагено покушавају да пронађу Тамина по звуку, али их чаробњаков слуга Моностатос са својим чуварима спречава у томе. Папагено помоћу својих чаробних звончића успева да их обузда.

Међутим, то није довољно, јер долази чаробњак и они их бацају пред његове ноге. Доводе и Тамина и ту се догађа први сусрет Памине и Тамина. Папагена и Тамина одводе пред храм искушења.

 

ЧИН II

Сарастро објављује да Памина не може бити враћена мајци јер желе да је сачувају од мајчиног сујеверја, зла и празноумља међу људима, а Тамино ће бити подвргнут искушењима да би доказао своју зрелост, мудрост и пожртвовање и да би заслужио Паминину руку. Тамино је одлучан у својој намери да истраје, али Папагено, који га у стопу прати нема баш жељу да се бори за мудрост све док не чује да ће као награду добити жену, Папагену. Прво искушење је пред женама, не смеју да проговоре ни једну реч са њима. Тамино мора стално да опомиње Папагена да ћути.

Памина је заспала у врту. Појављује се њена мајка и даје јој нож да убије чаробњака. Том призору присуствује Сарастров слуга, који је уцењује. Срећом, нема опасности. Долази чаробњак и теши је. Наилази Тамино, али пошто све време ћути, Памина мисли да је више не воли. Папагено пева о томе како чезне да пронађе жену за себе. Појављује се старица која му каже да мора де је ожени и да јој буде веран, на шта се он насмеје и обећа јој. У тренутку се старица преобрази у Папагену, али одмах побегне. Памина жели да се убије, али се појављује Тамино, који завршио завет ћутања. Завршницу искушења обављају заједно – пролазе кроз ватру и воду захваљујући чаробној фрули. Папгено хоће да се убије јер није успео да задржи Папагену. Сети се чаробних звона

и кад засвира на њима, призове Папагену.

Краљица ноћи са издајником Моностатосом напада храм, али доживљава пораз. Чаробњак благосиља срећне парове и венчава Памину и Тамина.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Научи што више о музици да би је заволео. Она ће улепшати и тебе и свет.

%d bloggers like this: