Александар Бородин-„Кнез Игор”, Половецке игре

 

(1833-1887)

Александар Бородин је руски композитор, универзитетски професор, хемичар и лекар.

Био је јако талентован за музику и језике. Свирао је клавир, флауту и виолончело. Био је доктор медицине и бавио се експерименталном хемијом, а неке од хемијских реакција су добиле његово име.

Његова најзначајнија дела су три симфоније (трећа је недовршена), симфонијска поема „У степама средње Азије”, гудачки квартети, песме, опера „Кнез Игор”…

Више о животу и стваралаштву Александра Бородина можете прочитати ОВДЕ.

„КНЕЗ ИГОР”

Извођач: БАЛЕТСКИ ИГРАЧИ, ХОР, ОПЕРСКИ ПЕВАЧИ И СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР

Облик: ОПЕРА

Опера је музички облик у коме се пева, свира, игра и глуми. Подсећа на позоришну представу – има чинове, извођачи се крећу по сцени, глуме, костимирани су, сценографија је усклађена са драмском радњом која се публици представља.

Карактеристике:

Бородин је читавих 18 година писао оперу „Кнез Игор”. Није стигао да је заврши. То су урадили његови пријатељи Александар Глазунов и Николај Римски-Корсаков.

Радња опере се дешава у Русији 1185. године. 
Садржај опере: Кнез Игор спрема војску за поход на Половеце. Они су народ који упада у земљу, пљачка становништво и пале насеља. Игор се опрашта од супруге Јарославне и њеног брата Галицког и са сином Владимиром креће у битку. Галицки покушава да придобије народ делећи храну и пиће и најављује своје пороглашење у новог кнеза. Вести са бојишта још увек нема. Док Јарославна покушава да уразуми брата са бојишта стижу вести да је Игор побеђен. Са сином Владимиром пао је у заробљеништво и налази се у логору Половеца. Вођа Половеца има ћерку која се заљубљује у Владимира, као и он у њу. У жељи да вођа Половеца покаже да су они цивилизован народ, припрема гозбу. Ту се чује песма девојака и чувене Половецке игре. Игор одлучује да побегне, али Владимир не жели. Припрема се венчање. Кнез Игор долази у свој град из кога се чује тужбалица. Нови Кнез Галицки се весели мислећи да је Игор још у заробљеништву, али убрзо схвата да је његовој владавини дошао крај. Звоњавом се народ обавештава и радосној вести да се њихов Кнез Игор вратио. Народ се весели и кличе.

Половецке игре (крај другог чина)

За радознале, упорне и стрпљиве ево целе опере „Кнез Игор”:

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Научи што више о музици да би је заволео. Она ће улепшати и тебе и свет.

%d bloggers like this: