Јоханес Брамс

(1833-1897)

Јоханес Брамс је немачки композитор и пијаниста. Живео је и радио у епохи романтизма.

Већи део живота је провео у Бечу. Био је изузетно добар пијаниста и често је сам изводио своја дела. Колеге музичари, његови савременици су га јако ценили. Био је велики перфекциониста, па је неке своје композиције уништио сматрајући их лошим.

Компоновао је за симфонијски оркестар, камерне ансамбле, клавир, али и глас. Његове најзначајније композиције су 4 симфоније, 2 концерта за клавир, концерт за виолину, дупли концерт за виолину и виолончело, „Немачки реквијем”, „Свечана академска увертира”, „Трагична увертира”, Мађарске игре…

МАЂАРСКА ИГРА бр. 5

Извођач: Прва верзија коју је Брамс написао била је за клавир и то за 4 руке, тј. за два свирача. Затим је написао верзију за соло клавир. Касније је његов пријатељ, Мартин Шмелинг урадио оркестрацију овог дела.

Облик: У зависности од извођача ово дело по облику је КЛАВИРСКА МИНИЈАТУРА или ОРКЕСТАРСКА МИНИЈАТУРА.

*Минијатуре су кратке музичке композиције различитог карактера настале у доба романтизма.

Карактеристике:

Брамс је написао 21 Мађарску игру, које су разврстане у 4 књиге. Прво их је написао за клавир за 4 руке. Затим је првих 10 прерадио за соло клавир. Игре број 11, 14 и 16 су оркестриране од стране Брамса, а све остале су оркестрацију добиле од неколико Брамсових пријатеља музичара. Чак и данас постоје музичари који пишу нове оркестрације ових композиција.

Најпопуларније игре су 5. и 1. игра.

Ево Пете мађарске игре у сва три извођења – у 4 руке, соло клавир и оркестарска верзија.

Ево и Прве мађарске игре:

Advertisements

Научи што више о музици да би је заволео. Она ће улепшати и тебе и свет.

%d bloggers like this: