Волфганг Амадеус Моцарт-Мала ноћна музика

ВОЛФГАНГ АМАДЕУС МОЦАРТ

MOCART,Volfgang Amadeus-

(1756-1791)

Рођен је у Салцбургу (данашњој Аустрији, али тадашњем Светом римском царству немачког народа) под именом Јоханес Хризостомус Волфгангус Теофилус Моцарт. Јоханес Хризостомус је добио по Светом Јовану Златоустом који се у католичком свету слави на дан 27.јануара када је Моцарт рођен. Име Теофилус је грчког порекла и преведено на наш језик звучало би Богољуб, његов отац је користио немачку верзију тог имена Готлиб, а Моцарт је касније узео латинску верзију Амадеус.

Јако рано је показао свој велики музички таленат и интересовање за музику. Његов отац, Леополд, такође музичар, учио га је да свира клавир и виолину. Већ са пет година написао је своје прве композиције. Са оцем и старијом сестром Маријом Аном (Нанерл) обишао је целу Европу, боравећи као гост на дворовима најзначајнијих европских владара.

Компоновао је брзо и лако. Са 12 година написао је своју прву оперу. Имао је невероватно памћење и могао је само након једног слушања да запише целу композицију коју би чуо. био је права атракција и са правом су га називали „чудо од детета”.

Због свог великог талента и ведрог духа, имао је наклоност, нарочито финансијску, многих значајних људи, али како је одрастао тако се и та финансијска подршка смањивала. Већи проблеми су наступили након разлаза са оцем, а неколико година пред смрт је потпуно изгубио новчана примања. Од детета је био болешљив, а са нестанком новца његово здравствено стање се само погоршавало. Јако тешко се сналазио за новац, тако да је умро у највећој беди и сиромаштву.

Написао је преко 600 композиција: педесетак симфонија, опере „Чаробна фрула”, „Фигарова женидба” и друге, концерте за клавир, виолину и друге инструменте, клавирске и виолинске сонате, гудачке квартете и квинтете, мисе и Реквијем (његово последње дело)…

 

МАЛА НОЋНА МУЗИКА

Извођач: ГУДАЧКИ КВИНТЕТ

Гудачки квинтет је извођачки састав који се састоји од 5 гудачких инструмената (две виолине, виола, виолончело, контрабас).

Назив овог инструменталног састава је настао по:

  • групи инструмената из које су инструменти који га чине – ГУДАЧКИ ИНСТРУМЕНТИ (жичани инструменти који се свирају гудалом-виолина, виола, виолончело и контрабас);

  • броју инструмената у саставу – ПЕТ ИНСТРУМЕНАТА (број 5 се на италијанском каже „ЋИНКУЕ” / cinque, а редни број пет се каже „КВИНТО” / quinto). Из италијанског језика су преузети многи изрази у музици, а што се тиче овог броја у музици се користе изрази КВИНТА-интервал (растојање) од 5 тонова и КВИНТЕТ-састав од 5 инструмената.

Облик: СЕРЕНАДА

Серенаде су љубавне песме које су младићи певали девојкама испод балкона.

Карактеристике:

∗ Мала ноћна музика је написана за гудачки квинтет, али се често може чути и у извођењу ГУДАЧКОГ ОРКЕСТРА.

∗ ОРКЕСТАР је велика група свирача. Гудачки оркестар се састоји од већег броја гудачких инструмената.

∗ Музика која се изводи свирањем, на инструментима, зове се ИНСТРУМЕНТАЛНА МУЗИКА.

∗ Мала ноћна музика се састоји из 4 дела. У инструменталној музици делови се зову СТАВОВИ. Пракса је да почетни и завршни делови буду бржег темпа, а средишњи делови споријег и умеренијег темпа. Тако је и у овој композицији. Послушајте како то звучи у извођењу гудачког квинтета.

Погледајте и послушајте Малу ноћну музику у извођењу гудачког квинтета:

I став – брз темпо

II став – спор темпо

III став – умерен темпо

IV stav – брз темпо

Послушајте како ово дело изводи гудачки оркестар:

Кључни појмови:

ИНСТРУМЕНТАЛНА МУЗИКА, ОРКЕСТАР, КВИНТЕТ, ГУДАЧКИ ИНСТРУМЕНТИ, ГУДАЧКИ ОРКЕСТАР, ГУДАЧКИ КВИНТЕТ, СЕРЕНАДА, СТАВ

Advertisements

One thought on “Волфганг Амадеус Моцарт-Мала ноћна музика”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Научи што више о музици да би је заволео. Она ће улепшати и тебе и свет.

%d bloggers like this: