Беджих Сметана-„Влтава”

smetana

Беджих Сметана је чешки музичар. Рођен је 2. марта 1824. године у малом месту Литомишл (тадашње Аустријско царство), а преминуо је 12. маја 1884. године у Прагу (тадашња Аустроугарска).

Као мали научио је да свира виолину, а касније и клавир. Већ са 6 година имао је свој први пијанистички наступ. Студирао је музику у Прагу. Ту је основао и своју музичку школу. Једно време је провео у Шведској као диригент Филхармонијског друштва. Бавио се педагогијом (подучавањем младих), дириговањем, компоновањем, музичком критиком у новинама, концертним свирањем клавира…

10 година пре смрти је оглувео и престао јавно да се бави својим послом. У Прагу се налази његов музеј.

Био је уметник који се  залагао за успон чешке музике. У његовим делима препознају се елементи националног фолклора, а инспирисали су га чешка историја и легенде. Написао је прву чешку националну оперу „Продана невеста”. Компоновао је и вокална и хорска дела, дела за клавир и оркестарске композиције од којих је најпознатија „Из моје домовине”.

Композиција „Из моје домовине” („Моја домовина”) је, у ствари, скуп (циклус) од 6 мањих композиција у којима је Сметана желео да слушаоцима представи природне и историјске лепоте Чешке. Овај циклус садржи 6 симфонијских поема – „Вишеград”, „Влтава”, „Шарка”, „Из чешких лугова и гајева”, „Бланик” и „Табор”.

СИМФОНИЈСКА ПОЕМА је музички облик у једном ставу (делу) у коме је описана нека личност, прича, песма, природа, животиња, историјски догађај… Назив симфонијска дошао је од извођачког састава – симфонијског оркестра, а поема по књижевном, лирском делу у коме се описује одређени садржај. По структури симфонијска поема подсећа на форму писмених задатака које радите из српског језика: УВОД – тиша, нежнија мелодија, која нас припрема за оно што следи; РАЗРАДА – мелодија се развија, постаје јача, одиграва се радња, све је разиграно, узбуркано; ЗАКЉУЧАК – радња се приводи крају, мелодија постаје мирнија и завршава се тако што смирује узбурканост из разраде.

СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР је највећи оркестарски састав који постоји. Састоји се од, скоро, 100 инструмената из различитих група. Највише је виолина и осталих гудачких инструмената. Ту су и сви дувачки инструменти, као и ударачки инструменти. Оркестром управља диригент.

simf-orkestar-skicaa

Simfonijski orkestar,

Необично је замислити да музиком може да се опише нешто. Ипак, то је могуће. Прави пример за то су, управо, симфонијске поеме. Та музика којом се описује нешто зове се ПРОГРАМСКА МУЗИКА. Музичари су кроз историју описивали разне ванмузичке садржаје:

  • Камиј Сен-Санс – „Карневал жовотиња” (описане су многоборјне животиње – лабуд, лав, слон, птице…);

  • Модест Мусоргски – „Слике са изложбе” (описане су слике које је композитор видео на једној изложби);

  • Антонио Вивалди – „Годишња доба” (описана су сва 4 годишња доба);

  • Николај Римски-Корсаков – „Шехерезада” (описани су делови чувене књиге „Приче из хиљаду и једне ноћи”);

  • Рихард Штраус – „Дон Кихот” (описно је књижевно дело);

  • Беджих Сметана – „Из моје домовине” (описане су лепоте Чешке).

У насловима композиција које припадају програмској музици може се одмах закључити шта је композитор желео да опише својом музиком. Да би слушаоци што боље разумели дело које слушају, композитори су достављали и опис садржаја. Тако публика може да схвати све делове композиције.

Насупрот програмској музици, налази се АПСОЛУТНА МУЗИКА. Њен садржај је скривен и зна га само композитор. Најчешће апсолутне композиције представљају осећања аутора у тренутку док је стварао то дело. Због тога сваки слушалац може на свој начин да доживи и схвати апсолутну музику. Композиције апсолутне музике, најчешће, немају посебан наслов, већ само назив музичког облика коме припадају (концерт, симфонија…).

Најпознатија симфонијска поема из циклуса поема „Из моје домовине”, Беджиха Сметане је друга симфонијска поема „Влтава” која носи име најзначајније чешке реке.

Влтава је најдужа чешка река, лева притока Лабе (Елбе). Извире на североисточним огранцима Шумаве у Чешкој шуми. Постоје три изворишна крака названа Топла, Хладна и Травната Влтава. Дуга је 446 km. Река је пловна и на њој је подигнуто неколико хидроцентрала. Чеси сматрају Влтаву својом националном реком.

290

У свом опису „Влтаве”, Сметана је написао:

„Два извора избијају из хладовине Шумавских гора – један топао и весео, други хладан и озбиљан. Њихови брзи таласићи, спајајући се, јасно жуборе преко камена и светлуцају на Сунчевом зраку. Од бистрог планинског потока, у даљем току, постаје речица Влтава, која пресеца чешку земљу, шумећи све јаче што даље тече, пролазећи кроз тамно борје, кроз које одјекује ловачки рог. Пролази и кроз пооране њиве, на којима се чује свирка: свадба, игра, весеље. Ноћу, при месечини, виле воде коло по њеним месечином обасјаним златним таласима у којима се издалека огледају суре тврђаве, споменици минуле чешке славе. Код Светојанских спрудова Влтава шуми својим водопадима, продире кроз планинско стење и ломи своје таласе о разбацане камене блокове. Одатле, ушавши достојанственим током, у широко речно корито, тече ка Прагу, где је дочекује стародревна тврђава Вишехрад. Влтава ту јури свом силином и славом да затим умакне композиторовом погледу у даљини.”

Vltava

Колико је Сметана успео музиком да нам дочара Влтаву и пределе поред којих пролази, проверићемо сада.

Ево описа композиције по деловима. Пажљиво их прочитајте. Затим пређите на слушање примера. Покушајте да помоћу описа и саме музике препознате који музички пример припада ком опису. Као помоћ имате и нотне записе тема за сваки опис садржаја.

1. ИЗВОРИ

Један мали извор избија у сенци шуме. Топао и весео. Чују се таласи изведени на флаути. Са друге стране долази хладан и мрачан извор, изведен на кларинету. Пробијају се кроз шуму, док се коначно не споје у реку. Мелодију чине кратке нотне вредности и брз темпо. Мотиви су слични и сваким треном се ствара утисак да су извори све ближи један другом.

1

2. РЕКА

Река се родила. Тече пуна таласа, стално се ширећи и пролазећи кроз поља и ливаде. Мелодија као да вас носи на таласима, распевана и снажна. Оркестар у пуном звуку са благим истицањем, виолина, а затим обоа и фагота.

2

3. ЛОВ

Тече Влтава кроз шуме где се чује звук хорне којим се најављује почетак великог лова. Овај лимени дувачки инструмент истиче карактеристичан ритам позива у лов. Помажу му бубњеви. Прави призвук лова постиже се понављањем истих нотних висина у ритму који подсећа на војнички марш. Можете да осетите како вас ветар шиба док јашете на коњу.

3

4. СВАДБА

Са цветних и бујних ливада чује се ведра музика. Чује се весеље. У току је свадба. Разиграни сватови играју уз ритам полке, чешке народне игре која се игра у пару. Мелодија у двочетвртинском такту, поскочна и лака, али не пребрза.

4

5. ВОДЕНЕ ВИЛЕ

Ноћу, на обалама Влтаве, русалке – водене виле играју на месечини. Нежна музика, као успаванка. Изводе је виолине. Ако затворите очи, можете у својој машти да осетите дашак ветра који ствара благе таласе, да видите одсјај месеца у води и виле како плешу на месечини у дугим белим хаљинама са пуштеним косама.

5

6. ВОДОПАДИ

Река наилази на планинске кланце. Таласи се разбијају о стене и стварају брзаке и водопаде. Мелодија добија застрашујућ звук. Пуна атмосфера се постиже лименим дувачким и ударачким инструментима. Коначно се река пробија кроз гребене.

6

7. ПРАГ

Текући према Прагу, Влтава пролази поред Вишехрада поздрављајући древни град. Мелодија тријумфа и свечане фанфаре (изводе их трубе) у знак поздрава старим чешким краљевима. Поред труба ту су и чинеле које дају снагу и пуноћу. Енергију преузимају виолине у свом сјају и широка и величанствена река губи се у даљини…

7

Музички примери:

Пример 1

Пример 2

Пример 3

Пример 4

Пример 5

Пример 6

Пример 7

Када пажљиво преслушате све примере, процените који пример одговара ком опису и попуните папирић који сте добили у школи. Број музичког примера уписујете у горњи ред табеле, а доњи ред ћемо попуњавати у школи да би проверили колико сте успешно препознали и повезали примере и описе.

Papiric za popunjavanje

У наставку можете погледати цртеже ваших другара из претходних генерација. Уколико неко жели, може дати свој допринос.

Vltavaa

20140219_103352

20140219_103504

Можете пробати да свирате мелодију Теме реке из „Влтаве”.

Кључни појмови:

БЕДЖИХ СМЕТАНА, СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР, СИМФОНИЈСКА ПОЕМА, ПРОГРАМСКА МУЗИКА, АПСОЛУТНА МУЗИКА

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Научи што више о музици да би је заволео. Она ће улепшати и тебе и свет.

%d bloggers like this: