Тактирање

ТАКТИРАЊЕ је начин увежбавања ритма песме. РИТАМ је ток нотних вредности у једној мелодији). Увежбавање ритма се изводи изговарањем имена нота мелодије солмизацијом или користећи неки неутралан слог (та, ла, на…) уз одговарајуће покрете руке. Покрети који се изводе руком су ДОЛЕ, ГОРЕ, ЛЕВО и ДЕСНО. Један покрет руке једнак је једној ЈЕДИНИЦИ БРОЈАЊА, а колико ће покрета бити у једном такту зависи од ОЗНАКЕ ЗА ТАКТ.

Битно је упамтити:

ПРВИ ПОКРЕТ У ТАКТУ ЈЕ НА ДОЛЕ

ПОСЛЕДЊИ ПОКРЕТ У ТАКТУ ЈЕ НА ГОРЕ

Начин тактирања тактова које ћемо најчешће сретати у песмама је:

2  3  4

ТАКТ Takt 6-8

Такт 6/8 се састоји од 6 јединица бројања. Јединица бројања је осмина ноте. Када су четвртински тактови у питању (тактови у којима је јединица бројања четвртина ноте), једна јединица бројања једнака је једном покрету руке. Међутим, када су у питању тактови у којима је јединица бројања краћа нотна вредност (осмина, шеснаестина…), тада се јединице бројања групишу и више њих изводи на један покрет руке.

Конкретно, такт 6/8 се дели на две групе од по три осмине и читав такт се изводи на два покрета руке – прве три осмине на покрет руке доле и наредне три осмине на покрет руке горе.

Покрети руке у такту 6/8:

6-8-time

Исто је и са тактовима 9/8 и 12/8.

9-8-time

12-8-time

У случају МЕШОВИТИХ СЛОЖЕНИХ ТАКТОВА (5/8, 7/8, 9/8, 11/8…) принцип остаје исти – једним покретом руке тактира се једна метричка јединица, а она садржи тродел или дводел, тј. три или две јединице бројања.

Ево комбинација које могу да се сретну у музици:

5-8-time

7-8-time

9-8-time mesoviti

Како код ових тактова знати која од комбинација се налази у композицији која се тактира?

Понекад се у самој партитури (нотном запису) обележи комбинација на почетку композиције, изнад ознаке за такт. Уколико нема већ написане комбинације, морате сами да се потрудите и урадите анализу неколико почетних тактова. Углавном се брзо уочи о којој комбинацији је реч.

Кључни појмови:

РИТАМ, ТАКТИРАЊЕ

 

Advertisements

10 мишљења на „Тактирање“

  1. Такт 6/8 се састоји од 6 јединица бројања. Јединица бројања је осмина ноте. Када су четвртински тактови у питању (тактови у којима је јединица бројања четвртина ноте), једна јединица бројања једнака је једном покрету руке. Међутим, када су у питању тактови у којима је јединица бројања краћа нотна вредност (осмина, шеснаестина…), тада се јединице бројања групишу и више њих изводи на један покрет руке.
   Конкретно, такт 6/8 се дели на две групе од по три осмине и читав такт се изводи на два покрета руке – прве три осмина на покрет руке доле и наредне три осмине на покрет руке горе.
   (Поставићу слику горе)

  1. У потпуности сте у праву. Својом примедбом сте ме натерали да одмах поправим оно што сте приметили. Проблем је настао након промене теме сајта. Почетна тема је имала црну подлогу. Пре 2-3 недеље сам прешла на нову тему са белом подлогом и никако да нађем времена да променим боју слова. Ево сада је све у реду.
   Поздрав.

  1. Погледајте лекцију. Негде у средини лекције имате пример све три варијанте такта 7/8, распоред нота и како се тактирају.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Научи што више о музици да би је заволео. Она ће улепшати и тебе и свет.

%d bloggers like this: