Лествице

Azbuka

Ово је АЗБУКА. Њу чини 30 слова. Слова су поређана у низу, одређеним редоследом и увек их набрајамо на тај начин. Приликом говора комбинујемо слова састављајући речи.

Brojevi

Ово су БРОЈЕВИ. Они су, такође, поређани у низу, одређеним редоследом и увек их тако набрајамо. Користимо их за различите потребе, на различите начине.

Stepenice

Ово су СТЕПЕНИЦЕ. Оне су састављене од степеника који су поређани у низу, по висини. Док се пењемо или силазимо њима, стајемо на степенике, редом, без прескакања.

merdevine

Ово су МЕРДЕВИНЕ. Оне су састављене од попречних летвица које су постављене у низу, на одређеном растојању. Док се пењемо или силазимо њима, стајемо на сваку летвицу, редом, без прескакања.

Примећујете да је више пута поменута реч НИЗ, која је јако кључна у причи о лествицама. Низ је када је нешто поређано на одређени начин и увек се употребљава тако.

Када је музика у питању, ево још неких низова:

Note

Као што можете да приметите, ово су НОТЕ, тј. имена нотних висина солмизацијом. Сваки од ових низова почиње једном нотом, затим следе ноте које су постављене редоследом који смо научили на самом почетку петог разреда и на крају се налази нота од које смо кренули тај низ. У сваком низу има укупно 8 нота.

Ове низове би могли да назовемо музичком азбуком, јер представљају основу за писање музике.

НИЗ ОД 8 НОТА, ЗОВЕ СЕ ЛЕСТВИЦА или СКАЛА. Прва и последња нота имају исто име. Од сваке ноте коју смо учили може да се изгради лествица и то више њих.

Лествице се јављају у две врсте:

ДУРСКЕ и МОЛСКЕ

У дурским лествицама се пишу мелодије које су веселе, брзе, полетне, разигране…

У молским лествицама се пишу мелодије које су нежне, осећајне, лагане, тужне…

Лествице добијају имена по абецедном имену прве ноте (C,D,E,F,G,A,H) и скраћеници која обележава врсту лествице (dur или moll). Тако да имамо следеће лествице:

C-dur, D-dur, E-dur, F-dur, G-dur, A-dur, H-dur…

c-moll, d-moll, e-moll, f-moll, g-moll, a-moll, h-moll…

Као што примећујете дурске лествице се пишу великим словом, а молске лествице малим словом. Три тачке показују да постоји још лествица.

У лествицама свака нота има своје место и оно се зове СТУПАЊ. Ступњеви се обележавају римским бројевима I-VIII. Прва нота у лествици је увек I ступањ, пета нота у лествици увек јеV ступањ, седма нота у лествици увек је VII ступањ…

Јако битан елемент лествица је растојање између нота (по висини), јер одређени распоред растојања утиче на то да ли ће лествица бити дурска или молска, што значи да дурске и молске лествице немају исти распоред растојања између нота. Растојање се јавља као СТЕПЕН, ПОЛУСТЕПЕН и СТЕПЕН и ПО.

Основно растојање између нота, по коме се праве и музички инструменти, је:

  • између ДО и РЕ налази се степен

  • између РЕ и МИ налази се степен

  • између МИ и ФА налази се пола степена

  • између ФА и СОЛ налази се степен

  • између СОЛ и ЛА налази се степен

  • између ЛА и СИ налази се степен

  • између СИ и ДО налази се пола степена

Најбоља илустрација ових растојања види се на клавијатури, која је саставни део многих инструмената:

Klavijatura

Беле дирке су основни тонови, а црне дирке су тонови који се добијају употребом повисилица и снизилица. Црне дирке се налазе на пола степена од белих дирки. Као што се види, на местима где се налазе ноте између којих је пола степена (МИ-ФА, СИ-ДО) нема црних дирки, а тамо где се налазе цели степени, налазе се и црне дирке.

Да би лакше запамтили распоред степене и полустепена ево једне песмице:

Полстепен МИ-ФА-МИ,

полустепен СИ-ДО-СИ,

само два у лествици

и то знамо сви.

Прва лествица коју ћемо упознати је

c-dur

Редослед писања једне лествице је следећи:

Прво се испишу ноте

Note lestvice

После нота, обележавају се ступњеви

Stupnjevi

Након ступњева, на реду су степени и полустепени

Stepeni i polustepeni

Цели степени обележавају се луком, а полустепени оштрим углом.

На крају се лествица дели на два, мања низа од по 4 ноте. Низ од 4 ноте зове се ТЕТРАХОРД (tetra-четири, hord-тон). То су први или доњи тетрахорд и други или горњи тетрахорд.

Tetrahordi

Ова лествица се зове C-dur лествица, што значи да почиње и завршава нотом ДО и да припада дурским лествицама.

Прави показатељ да се ради о дурској лествици је тај што се полустепени налазе између III и IV ступња и  VII и VIII ступња. Ово је правило код свих дурских лествица.

Када су у питању молске лествице, код њих се полустепени налазе на другим местима и то између II и III ступња и V и VI ступња.

Молске лествице

Пре него што упознамо прву молску лествицу, битно је поменути да, иако различите, дурске и молске лествице су повезане и то тако што свака дурска лествица има своју сродну, тј. паралелну молску лествицу и обрнуто, свака молска лествица има своју паралелну дурску лествицу. Паралелне су једна дурска лествица и молска лествица која почиње од VI ступња те дурске лествице. У C-dur лествици, шести ступањ је нота ЛА. Нота ЛА се абецедом зове А. Паралелна молска лествица C-dur лествице је a-moll лествица. Још један показатељ да су ове две лествице паралелне је то што имају полустепене између истих нота: МИ-ФА и СИ-ДО.

Молске лествице постоје у три варијанте. Прва је основна молска лествица и зове се природна. Остале две имају за циљ да ублаже разлику између дурских и молских лествица. Због тога следећа варијанта молских лествица, хармонска, има повишен VII ступањ, чиме се добија полустепен између VII и VIII ступња, што је главно обележје дурских лествица. Међутим, померањем VII ступња навише, између VI и VII ступња се добија неуобичајени размак од 1,5 степена. Код треће варијанте молских лествица, мелодијске, повишени су и VI и VII ступањ. Ово доводи до тога да читав други тетрахорд буде дурски тетрахорд, тј. да распоред степена и полустепена буде као код дурских лествица.

Ево прегледа све три варијанте молских лествица. Можете да их упоредите и уочите сличности и разлике међу њима.

a-moll-pr

a-moll-har

a-moll-mel

Advertisements

10 мишљења на “Лествице”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Научи што више о музици да би је заволео. Она ће улепшати и тебе и свет.

%d bloggers like this: