Water music

„Muzika na vodi”  (Water music) je orkestarska svita nemačkog kompozitora Georga Fridriha Hendla. Napisana je na zahtev Kralja Džordža I, 1717. godine, koji je tražio koncert koji će se izvesti na reci Temzi.

1748HandelByHudson-0475Georg Fridrih Hendl (George Frideric Handel) je rođen 23. februara 1685. godine u gradiću Hale, a preminuo je 14. aprila 1759. godine u Londonu. Pored Baha, smatra se najznačajnijim kompozitorom baroka. Njegova najznačajnija dela su oratorijum „Mesija” i orkestarske kompozicije za izvođenje na otvorenom „Muzika na vodi” i „Muzika za vatromet”.

King_George_IPremijera je održana 17.07.1717. godine. Bila je sreda. Ceremonija je počela u 20 časova. Kralj Džordž i nekoliko aristokrata su se ukrcali na kraljevsku baržu* kod Whitehall Palace i plovili su Temzom sve do Čelsija. Kako je plima rasla, tako se barža kretala uzvodno bez veslanja. Na drugoj barži bilo je oko 50 muzičara kojima je dirigovao sam Hendl. Muzika se čula širom Londona, a Temza je bila puna brodova i barži. Kada su stigli do Čelsija, kralj i njegova pratnja su napustili svoju baržu, a zatim se vratili na nju oko 23 časova i krenuli nazad. Kralj je bio toliko zadovoljan kompozicijom da je naredio da se ponovi čak tri puta. Veruje se, da je od 20 časova do kasno posle ponoći Hendlov orkestar imao pauzu samo dok je kralj bio na obali u Čelsiju.

* barža = plovno sredstvo sa ravnim dnom; najčešće se koristi na rekama i kanalima

Water music
Put od Whitehall Place do Chelsea kojim se kretala barža kralja Džordža tokom izvođenja „Muzike na vodi”

„Muzika na vodi” je napisana za izuzetno veliki orkestarski sastav, što ga čini pogodnim za izvođenje na otvorenom. Postoji i verzija ovog dela u aranžmanu za manji orkestar, ali ona nije za izvođenje na otvorenom. Zanimljivo je da u aranžmanu za izvođenje pod otvorenim nebom nisu predviđeni udarački instrumenti. Pretpostavlja se zbog ograničenja i performansi barže na kojoj su se nalazili muzičari  tokom izvođenja.

„Muzika na vodi” je sastavljena od 3 svite:

I svita, F-dur

 1. Overture (Largo – Allegro)

 2. Adagio e staccato

 3. Allegro – Andante – Allegro da capo Aria

 4. Minuet

 5. Air

 6. Minuet

 7. Bourrée

 8. Hornpipe

 9. Allegro (no actual tempo marking)

 10. Allegro (variant)

 11. Alla Hornpipe (variant)

II svita, D-dur

 1. Overture (Allegro)

 2. Alla Hornpipe

 3. Minuet

 4. Lentement

 5. Bourrée

III svita, G-dur

 1. Allegro

 2. Rigaudon

 3. Allegro

 4. Minuet

 5. Allegro

Redosled delova se u današnje vreme menja i nije više striktno određen.

Ovde možete pogledati rekonstrukciju izvođenja kompozicije u izdanju BBC-ja:

Pojedini istoričari muzike smatraju da je Hendl komponovao „Muziku na vodi” da bi povratio naklonost kralja Džorža I. Navodno je pao u nemilost kralja zbog prelaska u London za vreme vladavine kraljice Ane. Drugi izvori tvrde da je Džorž, knez Hanovera, pre nego to je nasledio kraljicu Anu na britanskom tronu, bio upoznat sa Hendlovim preseljenjem u London i da nije imao razloga da bude ljut. Kako bilo, u pitanju je zanimljiva priča i vredi je pročitati.

Jedno vreme, Hendl je bio imenovan za dirigenta orkestra na hanoverskom dvoru, na čijem čelu se tada nalazio Džordž, budući naslednik britabske krune. Pošto na ovom mestu nije imao mnogo posla, nekoliko puta je odlazio u London, ali bet potrebne dozvole sa dvora. Zamerano mu je zbog toga, naročito kada se u potpunosti preselio za London, na poziv kraljice Ane. Kada je, 1714. godine, Džordž nasledio Anu na prestolu i postao kralj Engleske, Hendl je shvatio da nije više u milosti engleskog dvora i da treba da se povuče. U tom periodu potpuno se predaje komponovanju. Pošto je umetnicima naklonost vladara uvek bila preko potrebna i Hendl je često razmišljao kako da povrati milost kralja Džordža. Znajući, da je bivši hanoverski knez, a sada kralj Engleske, veliki zaljubljenik u muziku, Hendl se poslužio lukavstvom. Napisao je i pripremio kompoziciju za koju je pretpostavio da bi se dopala kralju čim je čuje. Znajući da se kralj često vozi po Temzi, a nemajući mogućnost da se na drugi način približi kralju, Hendl je zakupio brod i sa orkestrom se ukrcao na njega. Kada je kraljeva barža zaplovila Temzom, začula se i prekrasna muzika. Kralj Džordž je odmah zahtevao da ga obaveste o kojoj kompoziciji i autoru se radi. Obavestili su ga da se radi o Hendlovoj kompoziciji koja se zove „Muzika na vodi” i da orkestrom na brodu diriguje kompozitor lično. Odobrovoljeni kralj odmah pozva Hendla i oprosti mu za njegovo „otpadništvo”. Čak mu je i udvostručio platu koju mu je ranije odredila kraljica Ana.

Članak preuzet sa https://musicomniscience.wordpress.com

Advertisements

One thought on “Water music”

 1. Повратни пинг: 17. JUL | MUZIČKI VREMEPLOV

Затворено за коментаре.